Zöldség, gyógy - és fűszernövények. Edd, termeld. Bárhol és bármikor.

Gazt.evő

Gazt.evő

Őszi "hamargyorsan"

2017. szeptember 25. - Gazt.evő

 

A blog címe kicsit megtévesztő, mert a kertben nincs olyan hogy "hamargyorsan" legalábbis a normális kertekben. Az enyémben viszont csak az van. Nyilván, ez az állandóan jelen levő időhiánynak tudható be. A múlt héten végre újra megzörgettem a magtasakokat. Mivel nálam a kert nagy része felszámolás alatt van, így csak a fűszerek közti hely maradt arra, hogy kigarázdálkodjam magam. Első nekifutásra megfogtam az összes salit meg az összes retkek, mert ezeket ilyenkor tutifixbiztosezerszázalék hogy érdemes vetni. Na oké, de melyiket. Itt azt gondolom, hogy a legfontosabb opció: neked melyik ízlik. Én tépősalátát és bátran jégsalátát vetettem. A retkeket pedig összemixeltem. Van körülbelül 10 fajtám, mindegyik más ízű és formájú. Nem tudtam dönteni. A vetés módja is rendhagyó - természetesen. Nem sorba kerültek elszórásra a magok, hanem hullámban, cikkcakkban, vagy épp körben. Ahogy volt hely.

img_0161_3.JPG

Na de vannak normális, időhiánnyal nem küzdő kertészkedők is. Összegyűjtöttem, hogy ha közéjük tartoznék, akkor mit szórnék ki most szeptember végén, október elején. Először is vannak olyan zöldségek, amiket ha szeptemberben elvetünk, még idén ropogtathatjuk. Itt érdemes kísérletezni. Sosem tudhatjuk, hogy mikor jön az igazi hideg, vagy meddig tart az indián nyár :) Aztán vannak azok a fajták, amik áttelelnek. Itt időt takaríthatunk meg. Egyrészt tavasszal előbb szüretelhetünk, másrészt pedig kevesebb munkával indul a szezon.

8_rozmaring.jpg

Biztosan érdemes megpróbálkozni néhány évelő, fagytűrő fűszernövénnyel, bár azt gondolom, hogy az előpalántázásuk elengedhetetlen. De ha erősek, és már kiszoktattuk őket, mehetnek. A legutóbbi tél nagyon cudar és jeges volt. A rozmaring feladta. Így azt javaslom, hogy téltűrés ide vagy oda, mulcsozzunk és takarjunk. Ártani nem árt. Azonban ne csak kintre, de bentre is hagyjunk télre a palántákból. A nappali, vagy a konyha ablakában - remélhetőleg -  nem közelít fagypont alá a hőmérséklet :)

Saláták. Legfőképp a tépők, vagy a rövid tenyészidejű fajták. Bár ezek nem biztos hogy beérnek. A bébilevelek közül szinte mindegy. Akár babyspenót is mehet. Vagy a rukkola, madársaláta.... Vannak téltűrő fajták, ezeket érdemes kiszórni, hiszen tavasszal nagyon hamar juthatunk hozzá a friss fejekhez.

img_3728.JPG

Leveles kel. Ezt inkább augusztus végére, szeptember elejére tenném, de egész télen szedhető, és nem mellesleg nagyon dekoratív.

Sóska, spenót. A klasszikus áttelelő. Mindenképp keress nekik egy sarkot. 

A fokhagyma még begyökeresedik és megerősödik, de csak tavasszal fejlődik tovább. 

Retek! Hajrá, hajrá! Gyorsan kifejlődik és kifejezetten szereti ezt az időjárást

Aztán a petrezselyem és a sárgarépa. Én őszinte leszek, ezeket nem szoktam ilyenkor vetni, mert általában tavasszal derül ki hogy pontosan melyik ágyásban kap helyet a gyökérzöldségek egy része. Nem kötelezem el őket ilyen hamar. kel1.jpg 

Szóval látható és olvasható, hogy legutóbb, mikor azt írtam: a kert tele van rejett lehetőségekkel, nem beszéltem a levegőbe. Érdemes mindent megpróbálni, vagy kísérletezni, mert a legnagyobb tudásra így lehet szert tenni. Mondjuk zárójelben jegyzem meg, hogy ésszerű kereteken belül, mert paradicsomot ne most palántázz, vagy ha a kezedbe akadt a borsó magtasak, gyorsan tedd vissza tavaszig. Jó munkát!

3_retkek.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gazt-evo.blog.hu/api/trackback/id/tr4012896034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása